Naše zdraví začíná a končí v trávicím traktu. Ovlivňuje totiž imunitu a obranné mechanismy organismu. Platí, že pokud je v pořádku trávení, funguje i všechno ostatní. A na to, aby nám dobře trávilo, ovlivňuje v rozhodující míře vhodný výběr potravin. Ideálním typem potravy je vše s vysokým obsahem vlákniny.

Co je vláknina?

Vláknina je rozmanitá skupina sacharidů rostlinného původu, kterou naše tělo nedokáže zcela strávit. Na tom, o jaký typ vlákniny se jedná, závisí následný způsob trávení a reakce trávicího ústrojí. Avšak všechny druhy vlákniny spojuje to, že přecházejí až do tlustého střeva a hrají důležitou roli při udržování zdraví našich střev, ale i celého organismu.

Potraviny s obsahem vlákniny

Stačilo by konzumovat denně luštěniny, více čerstvé zeleniny, ovoce a problémy s trávením by měly být pro nás minulostí. Zní to jednoduše, zjevně to však až tak prosté nebude. Většina lidí nepřijímá dostatek potravin obsahujících vlákninu, což způsobuje mnohé zdravotní potíže. A věru nejde o nic zanedbatelného. Absence vlákniny v našem jídelníčku má častokrát za následek vznik trávicích problémů, srdečních potíží, ale také přispívá ke vzniku rakoviny tlustého střeva.
Podle odborníků by měl být denní příjem vlákniny u dospělé ženy asi 25 gramů a zdravý dospělý muž by měl konzumovat alespoň 38 gramů vlákniny denně.
Kde tedy hledat vlákninu? Především v luštěninách, ořechách, ovesných vločkách a lněných semínkách.

Vliv vlákniny na naše zdraví:

  • pozitivně ovlivňuje trávení,
  • pomáhá hubnout,
  • poskytuje prevenci před cukrovkou,
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • snižuje krevní tlak,
  • působí jako prevence rakoviny tlustého střeva,
  • zabraňuje hemeroidům,
  • detoxikuje celý organismus.

Vláknina a její význam pro naše tělo

Význam vlákniny je neocenitelný. Její pozitivní působení na střevní trakt totiž dokáže doslova zázraky. S tímto vším nám umí vláknina pomoci:

  • ředí a zjemňuje stolici, čímž usnadňuje vyprazdňování a zvyšuje jeho frekvenci,
  • zabraňuje působení toxinů v organismu,
  • brání pronikání a vstřebávání těžkých kovů,
  • snižuje vstřebávání tuků a cholesterolu,
  • zpomaluje rychlost vstřebání glukózy z tenkého střeva, čímž snižuje hladinu cukru v krvi,
  • způsobuje pocit sytosti, což oceníme i při dietě,
  • příznivě působí na střevní mikroflóru.

naše vláknina spokojené trávení

Typy vlákniny

Rozlišujeme dva typy vlákniny – rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina se částečně rozpouští ve vodě a chlazením se mění na gel. Nachází se v zelenině, luštěninách, ořechách, obilovinách, ovoci, semínkách a ovesných vločkách. Výzkumy ukázaly, že účinně snižuje hladinu cholesterolu a zpomaluje vstřebávání glukózy, čímž snižuje kolísání hladiny cukru v krvi.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a nezměněná prochází trávicím traktem. Vyskytuje se v zrnech, celozrnných výrobcích, pšeničných otrubách, semenech a v některých druzích zeleniny. Podle výzkumů dokáže urychlit přechod potravy přes žaludek a snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Přebytek vlákniny a její nežádoucí účinky

Vlákninou se můžeme i přejíst. Její nadbytek v našem trávicím traktu dokáže způsobit pocity nadýmání a zácpu. V některých případech dokonce ovlivňuje využitelnost železa a také umí negativně ovlivnit účinnost některých léků.